هواساز خانگی یا آپارتمانی و تفاوت آن با هواسازهای صنعتی

مزایای هواساز
همه‌ی آن‌چه که باید راجع به معایب و مزایای هواسازها بدانید
اسفند ۱۲, ۱۳۹۶
انواع فیلتر هواساز هواساز گرماسرد
انواع فیلتر هواساز و بازدهی، کیفیت و نحوه عملکرد هرکدام از آن ها
اسفند ۱۶, ۱۳۹۶
هواساز خانگی گرماسرد مزایای هواساز خانگی

هواساز خانگی گرماسرد مزایای هواساز خانگی

هواساز آپارتمانی یک انتخاب ایده آل جهت تامین هوای خوب با رطوبت و کیفیت بالا می باشد. آب و هوا و شرایط جغرافیایی از مهم ترین عوامل گرد آمدن تمدن ها در نقاط مختلف جهان بوده است. از دیرباز، سرزمین هایی که دارای تابستان های خنک و زمستان های معتدل بوده اند مهد زیست و تفرج انسان ها بوده اند. اما زمانی که شرایط جغرافیایی بر خلاف میل بشر تکامل یافته امروز نیز باشد به سهولت به بهترین شرایط آن را تغییر خواهد داد.

کافی است یک سرچ در مرورگر اینترنت خود بزنید و سیستم های سرمایشی، گرمایشی یا تهویه مطبوع را جست و جو کنید. اقیانوسی از تولیدات به روز بر اساس جدیدترین متدها و تکنولوژی ها پیش روی کاربران قرار گرفته است که می تواند زندگی آن ها را به بهترین وجه تحت الشعاع قرار دهد.

یکی از این سیستم های کارآمد که روز به روز نیز بازار آن رونق گرفته و به تکنولوژی ای همگانی بدل می گردد سیستم های هواساز است. در مقالات دیگر سایت در مورد هواسازها، چیستی آن ها و کاربردها و انواع آن ها به تفصیل مقالاتی برای کاربران و علاقه مندان ارائه شده است.

همانطور که با یک سرچ ساده می توان دریافت، هواسازها دارای تنوع ابعادی و ظرفیتی فوق العاده بالایی هستند. به گونه ای که برخی از تولید کنندگان این سیستم ها، قابلیت سفارش ابعاد و طراحی های ویژه بر اساس نیازهای کاربری را نیز در اختیار کاربران قرار می دهند. اما در حالت کلی دو نوع هواساز از لحاظ ابعادی می توان برشمرد که عبارتند از:

  • هواساز آپارتمانی یا هواساز خانگی
  • هواسازهای صنعتی

هواسازهای صنعتی عموماً دارای ابعاد و طول بلند بوده و اغلب استراکچر پیچیده ای نسبت به سیستم های هواساز آپارتمانی دارند. کاربرد این سیستم ها نیز همانگونه که از نام آن ها بر می اید در صنایع، سالن های بزرگ، مراکز خرید و اداری و عمومی و … است. اما هواساز خانگی چیست؟

هواساز آپارتمانی

هواساز آپارتمانی، هواساز خانگی مستقل با ریموت کنترل

هواساز آپارتمانی، هواساز خانگی مستقل با ریموت کنترل

هواسازهای آپارتمانی اشل های کوچک سیستم های هواساز AHU (برگرفته از عبارت لاتین Air Handling Units) می باشند که عموماً مصارف خانگی و آپارتمانی دارند. این سیستم ها که اغلب به عنوان یونیت های پشت بامی RTU (Roof Top Units) نیز شناخته می شوند غالبا در بالکن یا پشت بام های ساختمان های مسکونی و آپارتمان ها نصب می شوند تا بتوانند درجه حرارت، رطوبت و کیفیت جریان هوای داخل ساختمان را کنترل و تنظیم نمایند.

در صورتی که بخواهیم تعریفی ساده از هواساز آپارتمانی ارائه دهیم، باید این سیستم ها را دمنده ای مرکزی در سیستم تهویه مطبوع ساختمان عنوان کنیم که درست مثل ریه ها و شش های ساختمان عمل نموده و جریان هوای محیط داخل ساختمان را مکیده، با هوای بیرون میکس کرده و پس از فیلتراسیون و تریتینگ آن، هوایی خنک در تابستان، گرم و دلپذیر در زمستان و فوق العاده تمیز و تازه تحویل محیط می دهد.

عملکرد هواسازهای آپارتمانی یا خانگی به گونه ای است که انتقال حرارت در آن ها اغلب از طریق کویل های خنک کننده (Cooling Coils) یا کویل های گرمایشی (Heating Coils) صورت می گیرد. در مورد صنایع بزرگ، سیال خنک کننده (Cooling Fluid) یا گرمایشی داخل کویل ها از طریق بویلرها یا چیلرها و … تامین می گردد. اما در هواسازهای آپارتمانی این سیال (که آب است) از طریق موتورخانه ساختمان تامین شده و عملا هزینه انرژی و عملکردی چندانی در پی ندارد.

نحوه عملکرد هواساز آپارتمانی

برای بررسی نحوه عملکرد هواسازهای خانگی لازم ابتدا اجزای اصلی و شماتیک عملکردی این سیستم ها بررسی گردد. بدین منظور، اجزای سازنده اصلی هواساز خانگی به شرح زیر است:

  • بدنه یا هاوسینگ که عموماً از جنس گالوانیزه یا استیل زنگ نزن (Stainless Steel) بوده و اغلب با استفاده از پوشش های رزینی (Resin-Based Coatings) کاور می گردد. این محفظه ها در برخی از هواسازها دوجداره بوده و با استفاده از عایق های حرارتی (و صوتی) تکمیل می شوند.
  • کویل های سرمایشی و گرمایشی جزو مهم ترین اجزای هواسازهای خانگی هستند. این کویل ها با استفاده از انتقال حرارت بین سیال (آب) عبوری از داخل آن ها و جریان هوا عمل می نمایند.
  • فن (Fan) که می تواند انواع مختلفی داشته باشد. فن هواسازهای آپارتمانی به صورت گریز از مرکز یا سانتریفیوژ (Centrifugal) بوده و با فشار بالا عمل می نمایند. فن های هوسازهای خانگی دارای روتورهای بکوارد (Backward) و فوروارد (Forward) بوده و اغلب دارای بالانس استاتیکی مناسب با حداقل ایجاد نویز هستند.
  • دمپرها (Dampers) که به صورت های مختلفی نظیر موازی (Parallel) یا مخالف (Opposite) در مسیرهای جریان هوای رفت و برگشتی هواساز خانگی نصب می شوند.
  • الکتروموتور سیستم که درست مثل سیستم های خنک کننده تبخیری و سایر سیستم های تهویه مطبوع جزو اساسی ترین اجزای الکترومکانیکی هواسازهای خانگی است.
  • و فیلترهای هواساز آپارتمانی که می توانند دارای انواع و اقسام مختلفی بوده و به صورت جداگانه موضوع یک مبحث باشند.

البته سایر سیستم هایی نظیر رطوبت زن ها (Humidifiers) و سیستم های مختلف کنترل و مانیتورینگ (هوشمند) نیز می توانند بسته به نوع و قیمت هواساز خانگی در آن تعبیه شوند. هرچند استفاده از این دست اجزا می تواند بسیار کارآمد و سودمند باشد، لیکن برخی از تولیدکنندگان چنین اجزایی را به صورت آپشنال و در صورت سفارش کاربران ارائه می دهند.

حال می توان به مکانیسم نسبتاً ساده هواسازهای خانگی با توجه به اجزا و استراکچر آن ها پی برد. جریان هوای محیط (Indoor) به صورت برگشتی با جریان هوای خارج از محیط (Outdoor) میکس شده و با عبور از کویل های حرارتی سرد یا گرم می شود. وظیفه فیلترهای تعبیه شده در سیستم نیز تصفیه هوا و بهبود کیفیت آن جهت رفاه حال کاربران و تولید جریان هوایی مطبوع تر در محیط است.

هرچند که در مورد هواسازهای بزرگ و صنعتی اغلب  درصد جریان هوای گردشی در سیستم جریان هوای خارجی (Outdoor) است، اما هواسازهای خانگی قابلیت تجدید جریان هوای برگشتی از محیط را نیز در اختیار کاربران قرار داده اند.

این نسل از سیستم های تهویه مطبوع می توانند پاسخگوی نیاز تعداد بالایی از واحدها در ساختمان های آپارتمانی باشند. هم چنین، کنترل رطوبت توسط این سیستم ها نیز می تواند علاوه بر مبحث سرمایش و گرمایش، و تهویه مطبوع و فیلتراسیون، حائز اهمیت باشد.

شرکت گرماسرد، شرکتی معتبر در زمینه طراحی، تولید، فروش و ارائه مشاوره در زمینه سیستم های سرمایشی و گرمایشی، سیستم های تهویه مطبوع و انواع هواسازهای خانگی و صنعتی است. در صورت تمایل می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر، سایر مقالات و مطالب سایت را مطالعه نموده، یا با مشاورین و متخصصین سایت در ارتباط باشید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما